Diabetes lunch recepten

Als je diabetes hebt moet je natuurlijk een stuk meer opletten met wat je eet, dan als je deze ziekte niet hebt. Daarom vind je hier verschillende lekkere, maar vooral gezonde lunchgerechten op een rijtje. Zo kun je genieten van je lunch, maar weet je ook dat je niet iets eet wat niet goed voor je is. Bij diabetes is het belangrijk je eetpatroon aan te passen. Dat kan lastig zijn als je normaal gewend bent altijd te eten wat je maar lekker vindt, deze recepten kunnen je helpen gezonde keuzes te maken. De meeste gerechten zijn makkelijk en snel klaar te maken zodat je eerder kunt genieten van je gezonde lunch!

Crackers met zalm

Dit gerecht staat binnen 5 minuten op tafel. Heb je dus niet veel tijd om een uitgebreide lunch te maken, dan is dit een perfecte maaltijd om vol van te zitten. De ingrediënten zijn afgestemd op 1 persoon.

Ingrediënten:

  • 2 volkoren crackers
  • 80 gram gerookte zalm
  • 2 eetlepels rode ui
  • 1 eetlepel kappertjes
  • handje rucola
  • ¼ avocado

Bereiding:

  • Snijd de zalm en de avocado in plakjes en verdeel het over de twee crackers.
  • Snijd de rode ui in kleine snippers.
  • Verdeel de uitsnippers en de kappertjes over de twee crackers.
  • Als laatste leg je wat rucola op de crackers.

Clubsandwich

Deze lunch duurt ongeveer 10 minuten om te maken. Ook dit is een makkelijke en redelijk snelle lunch. Je kunt dit recept in de ochtend al maken zodat je de sandwich tussen de middag lekker op kunt eten. De ingrediënten zijn afgestemd op 1 persoon.

Ingrediënten:

  • 3 sneetjes donker brood
  • Cherrytomaatjes
  • Hummus
  • Komkommer
  • Dille

Bereiding:

  • Was de cherrytomaatjes en komkommer en snijd ze in dunne plakjes.
  • Pak een sneetje brood en besmeer dit sneetje met hummus, leg daarop een paar plakjes komkommer en tomaat en strooi er wat dille overheen.
  • Leg nu het tweede sneetje brood erop en doe vervolgens hetzelfde als op het eerste sneetje brood.
  • Leg het laatste sneetje brood erop.
  • Als laatste snijd je het brood diagonaal doormidden en maak je het vast met een saté prikker.

Spinazie-mangosalade met noten.

Deze frisse, maar gezonde salade duurt een kwartiertje om te maken. De salade is suikervrij dus daarom erg goed voor een diabetes patiënt. De ingrediënten zijn afgestemd op 2 personen. Dus eventueel zou je er zelf 2 keer van kunnen eten. Je kunt natuurlijk ook meer maken, zodat je er meerdere dagen van kunt eten.

Ingrediënten:

  • 300 gram spinazie
  • Een halve avocado
  • Een halve mango
  • 10 g pecannoten
  • 10 g pijnboompitten

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding:

  • Was de spinazie en snijd de mango en avocado in stukjes.
  • Rooster de pecannootjes en de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Meng de spinazie, avocado, mango en noten voor de salade.
  • Meng de olijfolie, balsamicoazijn en het citroensap voor de dressing.
  • Schenk de dressing over de salade.

Viswraps met groenteremoulade.

Deze lunch duurt wat langer om klaar te maken. Zorg er dus voor dat je genoeg tijd hebt om dit op je gemak te doen. Deze lunch heeft een bereidingstijd van 55 minuten. Het recept is afgestemd op 6 personen. Je kunt er zelf vaker van eten, bijvoorbeeld als tussendoortje, of je nodigt wat mensen uit voor je lekkere zelfgemaakte lunch.

Ingrediënten:

  • 4 middelgrote wortels
  • 1 hele komkommer
  • Een half bosje bieslook
  • 125 g magere yoghurt
  • 2 eetlepels slasaus met yoghurt
  • 500 g koolvis, rauw
  • 2 hele uien
  • 3 theelepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 6 kleine volkoren tortilla’s
  • 6 blaadjes sla
  • Peper
  • Zout

Bereiding:

  • Rasp 1 wortel grof en snij 3 wortels in repen. Rasp de helft van de komkommer en snij de andere helft in repen. Zet de repen wortel en komkommer afgedekt apart. Snij een half bosje bieslook in ringetjes.
  • Meng 125 gram magere yoghurt, 2 eetlepels light slasaus, geraspte groente en bieslook en breng dit op smaak met wat peper en zout.
  • Snij 500 gram koolvisfilet in repen. Snij 2 uitjes in ringen en bak ze in 1 theelepel olie krokant. Bestrooi met 1 theelepel paprikapoeder en laat op een stukje keukenpapier uitlekken. Bak de vis ongeveer 8 minuten in 2 theelepels olie. Breng dit ook weer op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de 6 wraps zonder vet in een pan. Verdeel de groenteremoulade over de 6 wraps. Rol de wraps stevig op. Zet de groentereepjes erbij op tafel en je bent klaar om te lunchen!

Ik hoop dat jullie genieten van de 4 lunchgerechten die ik hierboven heb geschreven. Ik vind ze zelf erg lekker! De recepten zijn makkelijk om te maken en kunnen ook voor meerdere personen gebruikt worden. Ook al heb je geen diabetes, maar wil je wel gezonder leven,  ook dan kunnen deze recepten goed van pas komen!