Diabetes nagerecht recepten

Als je de diagnose diabetes hebt gekregen, kun je denken dat je nooit meer een toetje of iets zoets kunt eten. Simpelweg omdat je misschien bang bent dat je dan te veel suikers binnenkrijgt. Je kunt eindeloos variëren met afsluiters na je maaltijd, maar als je diabetes hebt is dat misschien niet altijd even makkelijk. Vind jij het ook lastig om iets lekkers, maar tegelijk gezonds te maken als nagerecht? In dit artikel lees je makkelijke en lekkere recepten waar je je vingers bij aflikt!

Allereerst beginnen we met een heel eenvoudig, maar overheerlijk gerecht, Chia mousse met aardbeien en kiwi. In dit toetje zitten fruit en chiazaad. Chiazaad helpt je bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte onder controle te houden.

De volgende ingrediënten heb je nodig voor dit recept:

  • 1 kiwi, in plakjes
  • Vanille-extract
  • Gemalen kaneel (naar smaak)
  • ½ kopje aardbeien, in plakjes (100 gram)
  • 1 kopje magere Griekse yoghurt
  • ¼ kopje magere melk of amandelmelk (200ml)

Bereiding

  1. Als eerste meng je de chiazaadjes met de melk en zet dit mengsel drie tot vier uur in de koelkast. Na die tijd zul je merken dat het mengsel de consistentie van een mousse of gel heeft aangenomen.
  2. Vervolgens haal je het mengsel uit de koelkast en voeg je de yoghurt, het vanille-extract en de kaneel toe.
  3. Schep de mousse vervolgens over in een glazen schaaltje en leg het gesneden fruit er bovenop. Dit is een ideaal toetje voor mensen met diabetes.

Als je wat meer tijd hebt om een nagerecht te maken, dan is de Groene thee cheesecake echt een aanrader.

Wat heb je nodig voor dit recept:

  • 140 g volkorenbiscuits
  • 80 g boter
  • 20 g bladgelatine
  • 500 ml slagroom light
  • 450 g roomkaas light
  • 120 g suiker
  • 140 ml heet water
  • 10 g Japanse groene theepoeder (verkrijgbaar bij de toko)

 

Bereiding

  1. Wat je als eerste doet is de boter laten smelten. Maal daarna de koekjes fijn en meng het koekkruim met de boter.
  2. Stort het koekkruimmengsel op de bodem van een taartvorm en druk het aan met een lepel.
  3. Laat daarna de gelatine 10 minuten in koud water weken.
  4. Klop vervolgens de slagroom stijf.
  5. Roer in een flinke beslagkom de roomkaas met de suiker glad.
  6. Los de gelatine in het hete water op. Roer het groene theepoeder erdoor en laat dit mengsel iets afkoelen.
  7. Roer het theemengsel door de roomkaas.
  8. Spatel de slagroom erdoorheen en schep het mengsel op de taartbodem.
  9. Dek de taart af met een bord of plasticfolie en zet hem een nacht in de koelkast.

Tip: Serveer de groene-thee-cheesecake de volgende dag gegarneerd met wat vers fruit.

Voor de mensen die een lekker toetje willen, maar er niet te veel tijd aan willen besteden is het volgende toetje echt een top idee: aardbeienijs. Erg makkelijk en snel te bereiden. Het enige nadeel is dat je het van tevoren moet maken. Het ijs moet namelijk 3 uur in de viezer voordat je het kunt eten.

Wat heb je nodig?

  • 115 g aardbeien
  • 40 ml halfvolle melk
  • 75 ml slankroom

Bereiding

  1. Maak de aardbeien schoon en pureer ze of druk ze door een zeef.
  2. Voeg  de melk toe aan de aardbeienpuree en roer het geheel goed door.
  3. Sla de slankroom half stijf (yoghurtdikte) en spatel erdoorheen.
  4. Vul nu wat leuke vormpjes en zet de ijsjes minstens 3 uur in de vriezer.

Tip: Steek stokjes in de vormpjes zodat je er echt een ijsje van maakt.

Een makkelijk toetje zijn fruitspiesjes. Daarvoor kun je natuurlijk fruit kiezen dat je zelf lekker vindt. Het kost niet veelt tijd om de spiesjes te maken en ze zijn gewoon erg lekker. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor meloen, kiwi, blauwe bessen, peer, frambozen, aardbeien, etc. Pas het aan naar je eigen wensen. Het enige wat je nodig hebt zijn fruit en stokjes.

Tip: Het is lekker om bij de spiesjes met fruit wat halfvolle yoghurt te doen.