Hoe kan ik mijn suiker verlagen?
Een hoge bloedsuikerspiegel ontstaat als je lichaam suikers niet goed naar de cellen vervoert. Als dit onbehandeld blijft, kan dat tot diabetes leiden. Als je last hebt van pre-diabetes of diabetes, dan is je lichaam minder goed of helemaal niet meer in staat om insuline aan te maken of op te nemen.
Doordat je lichaam minder goed of helemaal niet meer in staat is om insuline aan te maken of op te nemen, krijg je problemen met je bloedsuikerspiegel.
Gelukkig kun je zelf een heleboel doen om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren en verlagen! We hebben alle tips voor jou op een rijtje gezet.
- Verminder je suikerinname
Het klinkt heel logisch, maar ondanks het feit dat in de huidige behandeling van diabetes het eten van suikers nog wel wordt toegestaan, zorgen suikers wel degelijk voor de schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
De meeste suikers vind je in bewerkte voeding. Er wordt vaak fructosestroop aan voedingsmiddelen toegevoegd, zelfs bij een product zoals bijvoorbeeld ham. Dus lees de etiketten als je boodschappen doet, zodat je niet allerlei producten koopt waaraan die kunstmatige suikers zijn toegevoegd.
Tip: een handige manier om al die snelle suikers te vermijden, is door zoveel mogelijk verse producten te kopen en kant-en-klaar zoveel mogelijk links te laten liggen.
- Beweeg regelmatig
Regelmatige beweging kan je helpen afvallen en de insulinegevoeligheid verbeteren. Een verhoogde insulinegevoeligheid zorgt ervoor dat je cellen de suikers in je bloed beter kunnen gebruiken. Als je problemen hebt met je bloedsuikerspiegel zou je regelmatig je waarden moeten controleren. Zo leer je herkennen hoe je reageert op verschillende dingen en kun je een te hoge of lage bloedsuikerspiegel voorkomen.
Voorbeelden van goede vormen van bewegen zijn:
- Gewichtheffen
- Stevig wandelen
- Hardlopen
- Fietsen
- Dansen
- Zwemmen
- Eet meerdere kleinere porties, verdeeld over de dag
Door op meerdere momenten op de dag kleinere porties te eten, zorg je ervoor dat je geen hongermomenten hebt. De grootste boosdoener wat betreft je bloedsuikerspiegel is namelijk honger.
Tip: door meerdere kleinere porties per dag te eten voorkom je dat je je laat overvallen door dat hongergevoel. Daardoor heb je meer controle over wat je eet en is het makkelijker om je aan je voedingspatroon te houden.
- Drink water en zorg voor een goede vochtbalans
Water drinken kan je bloedsuikerspiegel binnen de perken houden. Naast dat het uitdroging voorkomt, helpt het je nieren een overschot aan bloedsuiker weg te spoelen via de urine. Regelmatig water drinken hydrateert het bloed, verlaagt de bloedsuikerspiegel en vermindert het risico op diabetes.
- Houd een voedseldagboek bij
Het klinkt gek maar meten is weten, luidt het aloude gezegde. Dit geldt ook voor je bloedsuikerspiegel. Als je niet bijhoudt wat je eet weet je alleen ook niet door elke voeding bij jou de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Al ben je nog zo serieus bezig met voeding, de kans is groot dat je toch nog voeding eet waar veel suikers of verzadigde vetten inzitten zonder dat je het door hebt.
- Controleer de bloedsuikerspiegel
Het controleren en bijhouden van de bloedsuikerspiegel kan helpen deze stabiel te houden. Door het bij te houden weet je of je aanpassingen in je voeding of medicatie moet doen. Ook kom je erachter hoe je lichaam op bepaalde voeding reageert. Probeer dagelijks te meten, en houd de getallen in een logboek bij.
- Eet meer kruiden
Van verschillende kruiden is al aangetoond dat ze ontstekingsremmend werken. Een heel goed voorbeeld van een kruid wat je regelmatig aan je maaltijd toe kunt voegen om zowel ontstekingen tegen te gaan, als je bloedsuikerwaarden te stabiliseren is kaneel.
Tip: onderzoek toont aan dat elke dag een theelepel kaneel ervoor kan zorgen dat je bloedsuikerwaarden verbeteren, omdat je gevoeligheid voor insuline toeneemt.
- Probeer het Mediterrane dieet
Uit veel onderzoeken is gebleken dat het Mediterrane dieet zo’n beetje het meest gezonde voedingspatroon is dat je kunt hebben. Vaste onderdelen van het Mediterrane dieet zijn: uien, knoflook, tomaat, olijfolie, vis en veel verse kruiden.
Tot slot
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een heleboel kleine en grote verbeteringen mogelijk voor wat betreft bloedsuikerwaarden. Raadpleeg je huisarts voordat je je leefstijl aanpast of nieuwe supplementen probeert. Dit is met name belangrijk als je problemen hebt met de bloedsuikerspiegel of als je medicatie hiervoor gebruikt. Als je diabetes hebt of problemen met de bloedsuikerspiegel is het in ieder geval raadzaam om hier zo snel mogelijk iets aan te doen.