Sporten met diabetes type 2

Bewegen is goed voor je, maar dat weet je vast al. Sporten met diabetes kan ingewikkeld zijn. Toch is het voor mensen met diabetes ook heel belangrijk om te sporten. Het zorgt er namelijk voor dat je je bloedsuikerwaardes beter onder controle krijgt. Ook zorgt bewegen er bijna altijd voor dat je minder insuline en andere medicijnen nodig hebt.

 

Sporten houdt je fit en vermindert stress. Bijna altijd kun je je medicatie bij diabetes type 2 verminderen dankzij sporten. Toch kun je bang zijn om te gaan sporten of angst hebben voor hypo’s. Maar sport en diabetes kunnen prima samen gaan. Vergeet niet; er zijn topsporters met diabetes!

 

Hieronder geven we een paar tips om hypo’s te voorkomen. Wat werkt kan van persoon tot persoon verschillen. Overleg met je zorgverlener en probeer uit wat jou helpt.

 

Tip voor het sporten:

Meet altijd voor het sporten. Is je bloedglucosewaarde hoger dan 8 mmol/l én lager dan 20 mmol/l, dan kun je gaan sporten!

 

Tip tijdens het sporten:

Tijdens het sporten loop je het risico een hypo te krijgen. Dit kun je voorkomen door voor het sporten minder insuline te gebruiken of wat extra koolhydraten te eten. Overleg dit ALTIJD met je zorgverlener. Wanneer je begint met sporten is de waarde van je bloedglucose iets hoger, maar deze gaat door de inspanning weer omlaag. Blijf ook altijd voldoende drinken. Bij inspannende activiteiten drink je een 0,5 tot 1 liter per uur.

 

Tip na het sporten:

Je spiercellen vullen na het sporten hun glucosevoorraad aan met glucose uit je bloed. Dit gebeurt voornamelijk in de eerste twee uur na het sporten. De door het sporten toegenomen insulinegevoeligheid kan nog wel 24 tot 48 uur aanhouden. Je moet dus extra controleren, om een hypo achteraf te voorkomen.

 

Waarom is bewegen zo belangrijk?

 

Ongeveer een half uur bewegen per dag zorgt al voor een positief effect op je gezondheid. Dat geldt altijd, maar zeker bij diabetes type 2. Je gevoeligheid voor insuline neemt toe. Soms heb je minder medicatie nodig.

 

Andere voordelen van bewegen zijn:

  • Je krijgt soepelere spieren en bloedvaten.
  • Je wordt fitter, krijgt meer energie en een beter uithoudingsvermogen.
  • Dagelijkse stress en spanning verminderen.
  • Je voorkomt of vermindert overgewicht.
  • Bewegen heeft een gunstig effect op je nierfunctie.
  • Bewegen heeft een gunstig effect op je vetpercentage, botdichtheid en bloeddruk.
  • Bewegen zorgt voor stimulering van de bloedsomloop.
  • Bewegen verlaagt je bloedglucose.
  • Bewegen verbetert de cholesterolspiegels in het bloed.
  • Bewegen zorgt voor betere opname van koolhydraten, door verbetering van de insulinegevoeligheid.

 

Met een paar kleine aanpassingen van je leefstijl krijg je al veel meer beweging:

  • Pak vaker de fiets in plaats van de auto.
  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Parkeer de auto een stukje verder weg en loop het laatste stukje.
  • Maak na het eten een kleine wandeling.
  • Ga (vaker) lopen met de hond, eventueel met die van je buren.
  • Stel de stappenteller op je mobiele telefoon in en probeer iedere dag 10.000 stappen te zetten.
  • Bel je vaak? Ga dan niet zitten, maar blijf staan en loop rond.

 

Bij sporten denk je al snel aan ‘naar de sportschool’ of ‘een half uur stevig hardlopen’. Maar de ene vorm van bewegen is de andere niet. En voor diabetespatiënten is de meest gezonde vorm van bewegen iets heel anders dan je zou denken.

 

Uit onderzoek  blijkt dat wandelen na een maaltijd de beste manier is om je bloedsuiker te verlagen en te stabiliseren. Mensen die dit een paar weken volhouden, krijgen minder last van suikerpieken en – dalen. Op korte termijn kan je bloedsuiker 22% lager zijn dan bij iemand die na het eten lamlendig voor de tv gaat zitten. Het gaat hierbij niet om een actieve wandeling, waarbij je zo snel loopt als je kan. Je mag een rustig eindje lopen, minstens een kwartier tot een half uur. Doe je dat elke dag na een grote maaltijd, zoals het avondeten, dan zal je het beschermende effect ervaren!

 

Dus…. sporten met suikerziekte kan!

 

Uiteindelijk kunnen we zeggen dat er wel het een en ander komt kijken bij sporten met diabetes type 2. Het is belangrijk om goed op bovenstaande punten te letten als je wilt gaat sporten. Gelukkig wegen deze aandachtspuntjes niet op tegen de waarde van sport voor je lichaam en geest. Wees dus niet bang om te sporten als je suikerziekte hebt! Luister goed naar je lichaam en overleg met een arts of zorgverlener om je goed voor te bereiden op de situaties die zich kunnen voordoen tijdens het sporten.

 

Je zult zien dat, als je voldoende aandacht besteedt aan de voorbereiding, het beoefenen van sport met diabetes prima te doen is en je veel plezier (en gezondheid) zal opleveren!

Download het GRATIS Receptenboek!

Ontdek de lekkerste en gezondste recepten die makkelijk te bereiden zijn!

50%
Download het GRATIS Receptenboek!
Ontdek de lekkerste en gezondste recepten die makkelijk te bereiden zijn!

Gratis Download